Ratingul Global al Medaliilor Vinurilor (GWMR). Introducere

Gustos.Life
5 min readMar 11, 2021

Metodologii ale evaluării vinului: Labirintul diversității

Pentru nimeni nu este secret prezența unui număr considerabil de ratinguri de vin, al căror scop fundamental este de a evalua într-un mod clar și, cel mai important, comparativ calitatea diferitor vinuri. Cu alte cuvinte — de a folosi o anumită metodă de evaluare a vinului (de obicei organoleptica) pentru a atribuie calității vinului o valoare numerică.

Aceast scor aduce la cunoștința utilizatorul final al ratingului(de regulă cumpărător obișnuit) informații clare în privința opiniei experților autorizați asupra calității comparative ale vinurilor în cauză. Astfel acesta oferă o anumită conștientizare a luării deciziilor în timpul achiziției.

Evităm intenționat discuțiile privind stabilirea a celei mai corecte printre zecile de metodologii stimabile și dovedite timp de decenii. La fel ezitam sa decidem, care dintre scările de evaluare folosite reflectă într-un mod perfect calitatea vinului degustat. Doar subliniem faptul, că această evaluare întotdeauna vă fi una subiectivă. Anume din acest considerent ratingurile de vin au în majoritatea cazurilor un autor concret, și pentru uzul cotidian se indică agentul public pentru care lucrează criticul care a evaluat vinul.

Ratinguri alternative: firele Ariadnei

Doar un specialist cu experiență în domeniu știe în cele mai mici nuanțe diferențele dintre tipurile de evaluări metodologice. Și mai dificil e de comparat scorurile vinurilor , dacă unul dintre ele a fost evaluat la o scară de 100 de puncte, al doilea de 20 și al treilea de 12. Anume din acest motiv tot mai pronunțate sunt tendințele de a crea “ratinguri agregate” menite să aducă multitudinea evaluărilor la un numitor comun sau să ia în calcul și alți factori care nu sunt direct legați de analiza senzorială a vinului.

Iată doar câteva exemple pentru care nu analizăm punctele forte sau neajunsurile, ci doar le folosim pentru a ilustra versatilitatea și chiar creativitatea metodologică :

Vivino (5 ☆ ) — Rating agregat al evaluărilor amatorești ale utilizatorilor aplicației cu același nume.

Global Wine Score (100 de puncte ) — Unul dintre numeroasele ratinguri agregate ale evaluărilor profesioniste.

Reverse Snob Rating (20 de puncte ) — O metodă care ia în considerare raportul calității și prețului vinului .

Prezicerea calității vinului pe baza compoziției acestuia (100 de puncte ) — O metodă de evaluare a calității vinului pe bază a 11 parametri fizici și chimici, folosind tehnologia de machine learning.

AI prediction Rating (100 de puncte ) Evaluare bazată pe predicțiile unui algoritm de machine learning pentru calcularea unui scor al calității vinului pe baza lungimii comentariilor care însoțesc evaluarea (cu cât comentariul este mai lung și unic, cu atât vinul este mai bun).

Deasemenea, menționăm pe compatrioții noștri din WineStatistics.com, care dezvoltă un algoritm prin machine learning WS.Regressor, care va face posibil prognozarea scorurilor profesionale de vin. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele.

Problema credibilității: Un turn greșit?

Exprimând în general susținere tendințelor de a crea ratingurilor agregate, este important de a sublinia, că toate metodele enumerate mai sus operează cu date indirecte sau au ca bază aceleași evaluări subiective.

Mai mult ca atît, orice evaluare, chiar și una profesională a celor mai renumiți critici vinicoli are trei probleme fundamentale :

  • În marea majoritatea cazurilor, degustatorul ȘTIE care vin evaluează, ceea ce nu poate exclude o posibila influență a mărcii comerciale, regiunii etc .asupra evaluării finale.
  • Deobicei criticul evaluează fiecare vin separat și nu în comparație cu o listă reprezentativă a potențialilor concurenți.
  • În majoritatea cazurilor evaluarea aparține unui anumit expert și nu unui grup reprezentativ de degustători.

Există o altă sursă de informații: de ce să nu luăm zborul?

S-ar părea că există o sursă foarte largă și credibilă despre evaluarile colegiale și, ce e și mai important, “în orb” a vinurilor. O sursa unde vinurile sunt evaluate în comparație cu zeci de alte probe de la o multitudine de vinificatori reprezentativi ce provin din diferite regiuni, țări și chiar continente! Vorbim despre medaliile și premiile de la competiții profesionale semnificative, internaționale sau naționale.

Mai mult decât atât, vinificatorii, distribuitorii și comercianții de vin cheltuiesc bugete de marketing semnificative pentru a participa la aceste competiții, apreciind foarte mult rezultatele potențiale și prețuind în mod deosebit premiile obținute.

Cu toate acestea colectarea, structurarea și analiza datelor despre premiile vinurilor în cadrul competițiile profesionale sunt niște sarcini departe de a fi ușoare și simple. Din acest motiv la moment nu există un rating agregat bazat pe medaliile vinurilor. Eventualii creatori unui astfel de sistem ar trebui să confrunte un șir de probleme:

  • O cantitate colosală de date. Vorbind de tot globul pamantesc — anual zeci de mii de vinuri sunt premiate la peste 400 de competiții.
  • Anvergura și importanța competițiilor variază foarte mult. Este necesară identificare și calcularea parametrilor comparativi ai competițiilor.
  • Diferitele denumiri ale valorilor medaliilor de la competiție la competiție, ce introduce o sarcină suplimentară a sistematizării și gradației acestora. Chiar și pentru medalii de o valoare identică (Aur, Argint, etc) intervalele de scoruri sunt diferite de la competiție la competiție.
  • Însuși faptul obținerii unei medalii nu indică un scor exact al vinului, ci doar intervalul în care se încadrează acest scor.

Reușim oare: Icar sau Dedal?

Echipa proiectului Gustos.life a decis să elaboreze un nou rating, basindu-se pe experiența proprie în domeniul competițiilor profesionale prin intermediul sistemului automatizat Gustos WineTaste.

Ideea constă în calcularea unui rating agregat pe baza unui model matematic ce reflectă succesul participării a fiecarui vin, sau mai corect fiecărui vintage (an de recolta separat) la competițiile internaționale de vin.

Pentru lansarea unui proiect pilot a fost aleasă piața vinurilor moldovenești, pentru care avem deja sistematizate informațiile privind toate medaliile obținute la toate competițiile profesionale din lume timp de ultimii trei ani.

În decurs de 3 luni echipa proiectului a elaborat și testat un model matematic, pe care l-am numit „Global Wine Medal Rating” sau GWMR Index.

Pe parcursul derulării proiectului am lansat în regim de test și un sistem pentru colectarea automatizată a informațiilor despre medalii tuturor vinurile din toate țările la toate competițiile din lume, precum și un algoritm de autoînvățare pentru structurarea și analiza informațiilor obținute, astfel încât ratingul să devină cu adevărat Global.

În articolul următor, vom descrie detaliat modelul matematic al indicelui GWMR, inclusiv o descriere a abordării noastre de a crea un clasament global al competițiilor profesionale de vin.

Și ca final, în a treia publicație vom descrie modul în care iubitorii, producatori si vanzatori de vin vor putea beneficia în mod practic de rezultatele obținute.

Despre proiectul Gustos.life

Proiectul Gustos.life este specializat în furnizarea de servicii IT pentru industria vinului în cadrul unui ecosistem.

Servicii principale :

1. Serviciu pentru concursuri profesionale de vin.

2. Depozite de vin digitalizate.

3. Serviciu pentru organizare de evenimente de vin online și offline.

4. Wine API.

--

--